Medische verklaringen – Huisartsenpraktijk de Koningin – Haarlem
Koninginneweg, 31 31 2012 GJ Haarlem Tel:023-5324049 | Spoed toets 1
Header afbeelding

Medische verklaringen

In Nederland hebben artsen afgesproken dat de eigen huisarts geen verklaring van ziekte of arbeidsongeschiktheid geeft over zijn of haar patiënten. De huisarts is namelijk niet onafhankelijk; hij of zij heeft het beste met je voor en zal je dus graag willen helpen aan een ander huis, een uitkering of een briefje. Maar het gaat er niet om of je huisarts jou dat gunt, maar of je er recht op hebt en ervoor in aanmerking komt.

De instantie waar je een aanvraag hebt ingediend, heeft ambtenaren en medische adviseurs in dienst. Zij kunnen beoordelen of je wel of niet in aanmerking komt voor de hulp, de voorziening of de uitkering die je aanvraagt.

Meestal kan de ambtenaar of medisch adviseur dat beoordelen op grond van wat je hem/haar vertelt. Soms heeft hij/zij aanvullende informatie nodig, die hij/zij bij je huisarts kan opvragen. Je moet daarvoor dan wel schriftelijk toestemming geven.

Heeft u een vraag over een geneeskundige verklaring in tijden van corona?

Vraagt u – bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie – uw huisarts om een geneeskundige verklaring? Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden. Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen? U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.